Reklama
  • 50 g soczewicy lub grochu łuskanego,
  • 200 g wołowiny,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1/2 papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • przyprawy: pieprz, sól.

Soczewicę (lub groch) opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Mięso i soczewicę zmiel i wymieszaj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę, paprykę dodaj do zmielonego mięsa, wymieszaj.

Reklama

Do masy dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, wbij jajo, wsyp płatki owsiane i starannie wymieszaj. Uformuj 12 małych kuleczek, lekko spłaszczonych, ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiecz w piekarniku (pół godziny w temp. 200°C).

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama