Kluseczki kładzione z owocami
Wypróbuj przepis na kolorowe kluski kładzione z owocami sezonowymi.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 9 kwietnia 2013 17:05
Reklama
Reklama
- pół szklanki owoców (np. jagody, poziomki, truskawki, pokrojone w drobną kostkę jabłka)
- jajko
- ¾ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól ubij mikserem na gładką masę. Dodaj owoce, wymieszaj. Ciasto nabieraj za pomocą łyżki stołowej i kładź na wrzącą, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką cedzakową. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niego kluski, polej masłem zrumienionym z tartą bułką. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 190˚ C.
Reklama
Nasza rada: Kładzione kluski możesz też zrobić z ziemniakami (w proporcji pół na pół z mąką). Są bardzo dobre do mięs, sosów, warzyw, a także na słodko, z dodatkiem owoców, jogurtu, słodkiej śmietanki.
Reklama
Reklama
Reklama