Reklama

Reklama
  • pół szklanki owoców (np. jagody, poziomki, truskawki, pokrojone w drobną kostkę jabłka)
  • jajko
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej

Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól ubij mikserem na gładką masę. Dodaj owoce, wymieszaj. Ciasto nabieraj za pomocą łyżki stołowej i kładź na wrzącą, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką cedzakową. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niego kluski, polej masłem zrumienionym z tartą bułką. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 190˚ C.

Reklama

Nasza rada: Kładzione kluski możesz też zrobić z ziemniakami (w proporcji pół na pół z mąką). Są bardzo dobre do mięs, sosów, warzyw, a także na słodko, z dodatkiem owoców, jogurtu, słodkiej śmietanki.

Reklama
Reklama
Reklama