Kluski śląskie
Kluski śląskie są pyszne i bardzo delikatne - rozpuszczają się w ustach ! Przy ich przygotowaniu mogą pomóc dzieci. Robienie klusek śląskich może być świetną zabawą.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
Opublikowano: czwartek, 5 maja 2016 09:13
Reklama
Reklama
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- żółtko (użyłam jajko przepiórcze)
- 75 g mąki ziemniaczanej
Ugotowane (najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i żółtko. Ciasto zagnieć i uformuj w dłoniach małe kuleczki. Trzonkiem drewnianej łyżki zrób w nich wgłębienie. Kluseczki wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z sosem warzywnym lub rozpuszczonym masełkiem.
Zobacz inne przepisy na kluski dla dziecka
Reklama
Przepisy, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: Zajadam szpinak
Reklama
Reklama
Reklama