Reklama
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli i pierzu (niekoniecznie)

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na gęste sito (lub wyciśnij przez gazę) i odstaw na 20 min, aby sok odciekł do miski. Odlej ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodaj do niej starte ziemniaki, mąkę, drobno posiekany koper i szczypior oraz sól i pieprz. Wyrób na jednolitą masę. Na gotującą, osoloną wodę wrzucaj łyżką (maczaną
w gorącej wodzie) kluski. Gotuj na małym ogniu 7–10 min od wypłynięcia. Odcedź na sicie.

Nasza rada: Dzieci bardzo lubią kopytka, czyli ziemniaczane kluski z białym serem. Do podanych obok składników dodaj 2 jajka i 30 dag sera twarogowego.

Zobacz także
Reklama

Zobacz inne przepisy na kluski dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama