Reklama

Reklama
  • makaron kokardki
  • 50 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii
  • 200 g cukru
  • 5 żółtek
  • skórka otarta z pomarańczy
  • skórka otarta z cytryny

Makaron ugotuj według zaleceń producenta i jeszcze gorący wymieszaj z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż powstanie kogel-mogel i polej nim makaron. Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

Uwaga! Jeśli przygotowujesz danie tylko dla dorosłych, możesz do kogla-mogla dodać odrobinę alkoholu (20 g rumu lub innego ulubionego) i dopiero polać nim makaron tuż przed zapieczeniem. Takiego dania nie mogą jednak jeść dzieci.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na inne dania z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama