Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem-moglem
Proponujemy wam przygotowanie popularnego makaronu z makiem, ale… w wersji zapiekanej pod koglem-moglem. Będzie inaczej, może nawet wykwintniej.
- materiały prasowe marki Lubella
- makaron kokardki
- 50 g suchego maku
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 100 g ulubionych orzechów i bakalii
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- skórka otarta z pomarańczy
- skórka otarta z cytryny
Makaron ugotuj według zaleceń producenta i jeszcze gorący wymieszaj z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż powstanie kogel-mogel i polej nim makaron. Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż góra się zrumieni.
Uwaga! Jeśli przygotowujesz danie tylko dla dorosłych, możesz do kogla-mogla dodać odrobinę alkoholu (20 g rumu lub innego ulubionego) i dopiero polać nim makaron tuż przed zapieczeniem. Takiego dania nie mogą jednak jeść dzieci.
Zobacz też inne przepisy na inne dania z bakaliami