Kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami
Kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami - przepis.
- "Twoje Dziecko"
Gulasz
- 1/2 kg piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś)
- 1/2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- po 1/2 szklanki zielonej i żółtej fasolki szparagowej
- kartonik gęstego przecieru pomidorowego (250 g)
Kopytka
- 1/2 kg ziemniaków (5 sztuk średniej wielkości)
- jajko
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej (ok. 10 łyżek)
- 3 łyżki mrożonego szpinaku purée
Gulasz
Mięso opłucz, osusz, pokrój w paski średniej wielkości (podobnej do fasolki szparagowej). Umyj warzywa. Marchew obierz i pokrój
w słupki. Mięso włóż do garnka, zalej niedużą ilością wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Dodaj warzywa i duś wszystko do miękkości. Na koniec wlej przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pogotuj.
Kopytka
Ziemniaki ugotuj (najlepiej w łupinach dzień wcześniej, a potem obierz ze skórki) i przepuść przez maszynkę lub praskę. Przełóż do miski, wbij jajko (skorupkę sparz), dodaj mąkę oraz rozmrożony wcześniej i odciśnięty szpinak. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe wałki, spłaszcz je i pokrój w nieduże romby. Tak przygotowane kopytka wrzuć do wrzącej wody i gotuj od momentu wypłynięcia na wierzch 3–5 minut (w zależności od wielkości kopytek). Łyżką cedzakową wyjmij je, krótko (żeby nabrały jędrności, ale się nie wystudziły) opłucz pod zimną wodą i od razu podawaj. Obok na talerzu wyłóż porcję gulaszu.