Reklama

Reklama
  • 1 kg średnich dojrzałych gruszek
  • 1/2 kg moreli
  • 300 g cukru
  • 5 szklanek wody
  • kilka goździków

Umyj owoce. Gruszki obierz, podziel na pół i wytnij gniazda nasienne. Morele przekrój na połówki i wyjmij pestki. Owoce ułóż w umytych i wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem, goździkami i gorącą zalej owoce w słoikach, do wysokości ok. 2 cm od brzegów. Zamknij słoiki i pasteryzuj w temperaturze 95°C: słoiki półlitrowe – ok. 20–25 minut, słoiki litrowe – ok. 25–30 minut. Potem wyjmij je i postaw do góry dnem. Okryj kocem i pozostaw do ostygnięcia.

Reklama

Jak podawać: Taki wek możesz podać jako kompot do picia lub zupę owocową. Z owoców można przygotować kisiel z morelami, a gruszki podać w sosie mleczno-waniliowym albo z serkiem waniliowym i sokiem z malin.

Reklama
Reklama
Reklama