Reklama
  • 1 kg moreli
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru

Reklama

Do płaskiego garnka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać, nie mieszając, 15-20 min, aż powstanie słodki syrop. Kiedy włożycie łyżkę, pozostały na niej syrop powinien się lepić. Uwaga! Poczekajcie chwilę, aż wystygnie, żeby to sprawdzić. Syrop jest bardzo gorący. Morele należy umyć, wyjąć pestki i pokroić na małe cząstki. Ostrożnie przełożyć do garnka i mieszać, aż owoce zaczną się rozpadać, a konfitura będzie gęstnieć. Na małym ogniu gotować około 20 min. Odstawić. Kiedy ostygną, ponownie zagotować, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, przełożyć gorącą konfiturę do małych słoików i dokładnie zakręcić. Wytrzymają w lodówce do miesiąca, jeżeli wcześniej ich nie zjecie. Można do owoców dodać wanilię, kawałek imbiru, nawet gałązkę rozmarynu. Te dodatki całkowicie zmienią morelowy smak.
Rada: W podobny sposób można przygotować konfiturę z brzoskwiń, nektarynek, śliwek, malin, truskawek i mango.

Reklama
Reklama
Reklama