1 kg malin
1 kg cukru

Reklama

  1. Maliny przebierz, umyj, osącz i osusz, rozsypując pojedynczą warstwą na papierowym ręczniku kuchennym. Odstaw w chłodne miejsce, by całkowicie wyschły i się nie pogniotły.
  2. Do płaskiego, szerokiego rondla wlej 2 szklanki wody i wsyp 1 kg cukru. Ugotuj gęsty syrop i zbierz z powierzchni białe szumowiny. Wsyp przygotowane maliny i doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw z ognia i ostudź. Gotowanie i studzenie powtórz jeszcze dwukrotnie przez 2 kolejne dni. Następnie smaż jeszcze konfitury na małym ogniu 30 minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki drobne pesteczki nie wypłyną na wierzch. Pestki dokładnie zbierz łyżką cedzakową lub małym sitkiem.
  3. Konfiturę odszumuj i odstaw na 24 godziny. Włóż do wygotowanych lub wyprażonych słoików i szczelnie zamknij wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami. Przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

    Czytaj też: Przepis na dżem truskawkowy

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Orzeźwiająca sałatka z arbuzem

Reklama
Reklama
Reklama