Konfitura z malin i pomidorów z bazylią
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę.
- Diamant
Opublikowano: piątek, 12 lipca 2013 14:00
Reklama
Reklama
- 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 400 g malin
- 1 opakowanie Konfitur-Fix
- 350-500 g Cukru białego (np. Diamant)
- 10-20 listków bazylii
- 4 łyżki soku z cytryny
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix Diamant oraz wybraną ilość cukru białego (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.
Reklama
Polecamy: Domowe przetwory krok po kroku
Reklama
Reklama
Reklama