Koperty szpinakowe
Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki OSM Piątnica, producenta nabiału
- 1 łyżka Masła Ekstra ,,Piątnica”
- szpinak mrożony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- serek wiejski
- ciasto francuskie
- 1 jajko
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem