Reklama

Reklama
  • 1 łyżka Masła Ekstra ,,Piątnica”
  • szpinak mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • serek wiejski
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Reklama

Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem

Reklama
Reklama
Reklama