Reklama

Reklama
  • 160 g mąki tortowej, np. Puszystej Tortowej Lubella
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 60 g kakao, np. DecoMorreno
  • duże jajko
  • łyżeczka przypraw korzennych
  • po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • 1/3 szklanki świeżej żurawiny

  1. Składniki wyjmij z lodówki wcześniej – powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę, wbij jajko i zmiksuj.
  3. Wsyp mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksuj.
  4. Dodaj świeżą żurawinę i wymieszaj tylko do połączenia wszystkich składników.
  5. Z ciasta formuj duże kulki (możesz nabierać ciasto łyżką do lodów) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
  6. Lekko spłaszcz kulki dłonią i piecz w temperaturze 175-180 stopni C przez około 10 minut.
  7. Zdejmij ciasteczka z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka dla dzieci

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama