Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną to świetny pomysł na wspólne przedświąteczne pieczenie z dzieckim. Ciasteczka są łatwe do przygotowania, a do tego pyszne. Zobacz, jak je zrobić.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: środa, 4 grudnia 2019 17:42
Reklama
Reklama
- 160 g mąki tortowej, np. Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao, np. DecoMorreno
- duże jajko
- łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
- Składniki wyjmij z lodówki wcześniej – powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę, wbij jajko i zmiksuj.
- Wsyp mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksuj.
- Dodaj świeżą żurawinę i wymieszaj tylko do połączenia wszystkich składników.
- Z ciasta formuj duże kulki (możesz nabierać ciasto łyżką do lodów) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
- Lekko spłaszcz kulki dłonią i piecz w temperaturze 175-180 stopni C przez około 10 minut.
- Zdejmij ciasteczka z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.
Zobacz też inne przepisy na ciasteczka dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama