Reklama
  • 50 g ugotowanej mieszanki zielonego groszku i marchewki
  • 10 dag szynki drobiowej
  • ugotowany ziemniak
  • łyżka śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • pół szklanki wody

Szynkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaka rozgnieć widelcem na purée, wymieszaj ze śmietaną, dodaj starty na tarce ser oraz szynkę i marchewkę z groszkiem. Wyrób masę i uformuj małe kotleciki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z około pół szklanki zimnej wody. W cieście zanurzaj kotleciki i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Nasza rada: Takie kotleciki to znakomity pomysł nie tylko na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa, ale też warzyw. Można do nich dodawać np. pokrojone brokuły, marchewkę, dynię.

Zobacz także
Reklama

Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama