Reklama

Reklama
  • 50 g ugotowanej mieszanki zielonego groszku i marchewki
  • 10 dag szynki drobiowej
  • ugotowany ziemniak
  • łyżka śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • pół szklanki wody

Szynkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaka rozgnieć widelcem na purée, wymieszaj ze śmietaną, dodaj starty na tarce ser oraz szynkę i marchewkę z groszkiem. Wyrób masę i uformuj małe kotleciki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z około pół szklanki zimnej wody. W cieście zanurzaj kotleciki i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Nasza rada: Takie kotleciki to znakomity pomysł nie tylko na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa, ale też warzyw. Można do nich dodawać np. pokrojone brokuły, marchewkę, dynię.

Reklama

Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama