Kotleciki z szynką
Kotleciki z szynką dla dzieci. Sprawdzony przepis. Wypróbuj.
![klopsy, kotlety, przepisy kulinarne, danie z mięsem, wołowina klopsy, kotlety, przepisy kulinarne, danie z mięsem, wołowina](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgx8Gj36-4e130ee.jpg?quality=90&resize=800,534)
Data publikacji: wtorek, 10 grudnia 2013 11:17
Reklama
- 50 g ugotowanej mieszanki zielonego groszku i marchewki
- 10 dag szynki drobiowej
- ugotowany ziemniak
- łyżka śmietany
- 10 dag sera żółtego
- po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej
- olej do smażenia
- pół szklanki wody
Szynkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaka rozgnieć widelcem na purée, wymieszaj ze śmietaną, dodaj starty na tarce ser oraz szynkę i marchewkę z groszkiem. Wyrób masę i uformuj małe kotleciki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z około pół szklanki zimnej wody. W cieście zanurzaj kotleciki i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Nasza rada: Takie kotleciki to znakomity pomysł nie tylko na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa, ale też warzyw. Można do nich dodawać np. pokrojone brokuły, marchewkę, dynię.
Zobacz także
Reklama
Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu
Reklama
Reklama
Reklama