Kotleciki z szynką
Kotleciki z szynką dla dzieci. Sprawdzony przepis. Wypróbuj.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 11:17
Reklama
Reklama
- 50 g ugotowanej mieszanki zielonego groszku i marchewki
- 10 dag szynki drobiowej
- ugotowany ziemniak
- łyżka śmietany
- 10 dag sera żółtego
- po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej
- olej do smażenia
- pół szklanki wody
Szynkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaka rozgnieć widelcem na purée, wymieszaj ze śmietaną, dodaj starty na tarce ser oraz szynkę i marchewkę z groszkiem. Wyrób masę i uformuj małe kotleciki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z około pół szklanki zimnej wody. W cieście zanurzaj kotleciki i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Nasza rada: Takie kotleciki to znakomity pomysł nie tylko na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa, ale też warzyw. Można do nich dodawać np. pokrojone brokuły, marchewkę, dynię.
Reklama
Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu
Reklama
Reklama
Reklama