Kotlety z buraków i fasoli
Kotlety z buraka mogą stanowi świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: piątek, 22 marca 2019 13:47
Reklama
Reklama
- ugotowany burak
- ½ puszki czerwonej fasoli, np. marki Sandra
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sos sojowy
- odrobina cynamonu
- odrobina chili
- pieprz
- ziarna sezamu
- Buraka zetrzyj na tarce, fasolę rozgnieć widelcem i połącz z burakami.
- Dodaj posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej.
- Dopraw do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem (zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania).
- Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodaj mąkę.
- Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety.
- Smaż po kilka minut z każdej strony.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na kotleciki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama