Krem z dyni i grochu z pestkami
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni to idealny pomysł na pełnowartościowy obiad
Opublikowano: wtorek, 4 listopada 2014 13:14
Reklama
Reklama
- ½ średniej marchewki
- ½ średniej pietruszki
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- namoczona 3 łyżki żółtego grochu
- ok. 200 g dyni hokkaido
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól do smaku
- 2-3 łyżki pestek dyni
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę i drobno pokrojonego pora. Całość odrobinę solimy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Gotujemy żółty groch, a następnie dodajemy do podduszonych warzyw. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Następnie miksujemy i solimy do smaku. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Sprawdź inne przepisy na zupy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama