Reklama

Reklama
  • ½ średniej marchewki
  • ½ średniej pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • namoczona 3 łyżki żółtego grochu
  • ok. 200 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki pestek dyni

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę i drobno pokrojonego pora. Całość odrobinę solimy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Gotujemy żółty groch, a następnie dodajemy do podduszonych warzyw. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Następnie miksujemy i solimy do smaku. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama