Kremowe lody z nerkowców w czekoladzie
Te lody to ukłon w stronę tradycyjnych oblewanych czekoladą lodowych batoników, ale z nadzieniem ze śmietanki z nerkowców. Daktyle, masło kokosowe i ekstrakt wanilii dodają im ciepła i słodyczy, a czekolada zmieszana z olejem kokosowym tworzy chrupiącą skorupkę.
- „Zdrowe Lody”, wyd. Znak
Opublikowano: wtorek, 23 maja 2017 10:15
Reklama
Reklama
- 11 szklanek śmietanki z orzechów nerkowca*
- 4 daktyle bez pestek, np. Medjool
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu wanilii
- 1 łyżka masła kokosowego
- 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
- 1 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanki prażonych orzechów pecan drobno posiekanych
*śmietankę z nerkowców można zrobić samemu w domu
- Do miksera wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, dodajemy daktyle, wanilię i masło kokosowe i miksujemy, aż masa zrobi się gładka. Wlewamy ją do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
- W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy ciemną czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy foremki z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je na pergaminie. Przynosimy miskę z czekoladą i prażone orzeszki.
- Obtaczamy każdego loda w czekoladzie, tak żeby powstała gruba warstwa. Masa czekoladowa stwardnieje po zetknięciu z zimnym lodem. Zanurzamy lody w czekoladzie kilka razy, aby całkowicie je pokryć. Na koniec jeszcze raz zanurzamy w czekoladzie czubek loda, a potem szybko obtaczamy go w orzeszkach. Układamy na pergaminie. Identycznie postępujemy z każdym lodem.
- Przed podaniem wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut, aby czekolada stwardniała. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama