Kremowy sernik z konfiturą z czarnej porzeczki
Wśród wielkanocnych ciast króluje sernik, choć tuż za nim jest baba drożdżowa. Nawet jeśli masz swój ulubiony przepis na sernik, to być może w tym roku zechcesz wykorzystać jakiś nowy? Sernik z czarną porzeczką to bardzo dobry wybór. Wypróbuj go.
- mat. pras. Hortex
Opublikowano: poniedziałek, 4 marca 2019 11:56
Reklama
Na spód:
Reklama
- 150 g herbatników
- 50 g masła
Na sernik:
- 1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego
- 200 g mascarpone
- 150 g drobnego cukru
- łyżka wody różanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
- 5 jaj
Na konfiturę:
- czarna porzeczka, np. Hortex (1 opak.)
- 200 g cukru
- 100 g masła
- Herbatniki zmiksuj na pył za pomocą malaksera, dodaj miękkie masło.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp herbatniki, dociśnij i schłódź przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotuje masę serową.
- Białka oddziel od żółtek.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone utrzyj z cukrem i żółtkami.
- Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszaj do połączenia składników.
- Białka ubij na pianę i delikatnie połącz z masą serową tak, żeby nie opadły.
- Wylej na wcześniej przygotowany spód i piecz 20 minut w 150 st. C, następnie 60 minut w 110 st. C.
- Ostudź, następnie chłódź przez minimum 12 godzin w lodówce.
- Mrożoną czarną porzeczkę zasyp cukrem, podgrzej.
- Gotuj na małym ogniu około 20-25 do czasu, aż masa zgęstnieje.
- Następnie dodaj masło i podgrzej jeszcze chwilę.
- Lekko ostudź i polej wcześniej przygotowany sernik.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na serniki
Reklama
Reklama
Reklama