Reklama

Na spód:

Reklama
  • 150 g herbatników
  • 50 g masła

Na sernik:

  • 1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego
  • 200 g mascarpone
  • 150 g drobnego cukru
  • łyżka wody różanej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • 5 jaj

Na konfiturę:

  • czarna porzeczka, np. Hortex (1 opak.)
  • 200 g cukru
  • 100 g masła

  1. Herbatniki zmiksuj na pył za pomocą malaksera, dodaj miękkie masło.
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp herbatniki, dociśnij i schłódź przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotuje masę serową.
  3. Białka oddziel od żółtek.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone utrzyj z cukrem i żółtkami.
  5. Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszaj do połączenia składników.
  6. Białka ubij na pianę i delikatnie połącz z masą serową tak, żeby nie opadły.
  7. Wylej na wcześniej przygotowany spód i piecz 20 minut w 150 st. C, następnie 60 minut w 110 st. C.
  8. Ostudź, następnie chłódź przez minimum 12 godzin w lodówce.
  9. Mrożoną czarną porzeczkę zasyp cukrem, podgrzej.
  10. Gotuj na małym ogniu około 20-25 do czasu, aż masa zgęstnieje.
  11. Następnie dodaj masło i podgrzej jeszcze chwilę.
  12. Lekko ostudź i polej wcześniej przygotowany sernik.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na serniki

Reklama
Reklama
Reklama