Kresowe pierożki
Pierożki z nadzieniem z kaszy gryczanej i białego sera może zjeść już dwulatek. Są bardzo odżywczem. Polecamy sprawdzony przepis dla dzieci na pierogi kresowe.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:00
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 350 g mąki pszennej
- jajko
Farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 łyżki białego sera
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Kaszę opłucz i ugotuj na sypko w dwukrotnie większej ilości wody niż objętość kaszy. Do kaszy dodaj usmażoną na maśle posiekaną cebulkę i ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Przygotuj ciasto z mąki i jaja z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłej wody. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Nałóż na nie farsz i starannie zlep brzegi. Pierożki gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 10 minut. Wyłóż je potem na wygrzany talerz. Możesz je polać stopionym masłem lub śmietanką.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na pierogi
Reklama
Reklama
Reklama