Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 350 g mąki pszennej
  • jajko

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki białego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Kaszę opłucz i ugotuj na sypko w dwukrotnie większej ilości wody niż objętość kaszy. Do kaszy dodaj usmażoną na maśle posiekaną cebulkę i ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Przygotuj ciasto z mąki i jaja z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłej wody. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Nałóż na nie farsz i starannie zlep brzegi. Pierożki gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 10 minut. Wyłóż je potem na wygrzany talerz. Możesz je polać stopionym masłem lub śmietanką.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierogi

Reklama
Reklama
Reklama