Królik w occie balsamicznym
Mięso z królika uważane jest za jedne z najdelikatniejszych i najwartościowszych potraw mięsnych. Królik ma doskonałe wartości
odżywcze, prawie nie zawiera tłuszczu, a do tego jest lekkostrawny. Wypróbuj nasz przepis na królika w occie balsamicznym.
- 1,2 kg królika (poporcjowanego)
- 200 ml octu balsamicznego
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
Duś mięso na wolnym ogniu przez około 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!
Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu