Reklama

Reklama
  • 1,2 kg królika (poporcjowanego)
  • 200 ml octu balsamicznego
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
Duś mięso na wolnym ogniu przez około 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!

Reklama

Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama