Kruche babeczki kajmakowe
Sprawdź, jak przygotować kajmakowe babeczki na kruchym cieście. Mogą być one idealnym uzupełnieniem menu na przyjęcie urodzinowe dziecka.
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Dodatki:
- 1 opakowanie masy kajmakowej
- orzechy, morele, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby
- ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania
Zagnieć mąkę, masło, żółtka, cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Następnie uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Następnie wytnij w cieście koła (można szklanką, spodeczkiem lub kubkiem). Wycięte ciasto umieść w foremce do babeczek, minitarty lub muffinek. Ma dno połóż kilka ziaren fasoli.
Tak przygotowane babeczki włóż do rozgrzanego do 190ºC piekarnika i piecz 10-15 minut. Następnie wyjmij je i ostudź.
Każdą babeczkę wypełnij masą kajmakową i ozdób ulubionymi bakaliami, wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem wstaw je jeszcze na kilka, kilkanaście minut do lodówki.
Źródło: materiały prasowe Bakalland
Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Sernik z adwokatem