Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

Dodatki:

  • 1 opakowanie masy kajmakowej
  • orzechy, morele, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby
  • ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania

Zagnieć mąkę, masło, żółtka, cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Następnie uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Następnie wytnij w cieście koła (można szklanką, spodeczkiem lub kubkiem). Wycięte ciasto umieść w foremce do babeczek, minitarty lub muffinek. Ma dno połóż kilka ziaren fasoli.
Tak przygotowane babeczki włóż do rozgrzanego do 190ºC piekarnika i piecz 10-15 minut. Następnie wyjmij je i ostudź.
Każdą babeczkę wypełnij masą kajmakową i ozdób ulubionymi bakaliami, wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem wstaw je jeszcze na kilka, kilkanaście minut do lodówki.

Źródło: materiały prasowe Bakalland

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Sernik z adwokatem

Reklama
Reklama
Reklama