na ciasto:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko na masę budyniową
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 350 ml mleka

na wierzch:

  • 20 dag truskawek
  • 5 dag jagód
  • 5 dag jeżyn

Jajko roztrzep widelcem. Odrobinę zostaw do posmarowania brzegów ciasta. Z mąki, proszku do pieczenia, masła i roztrzepanego jajka zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj, formując kształt koła o średnicy 28 cm. Brzeg gęsto natnij (co pół centymetra) na głębokość ok. 3 cm. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty, tak by nacięte paski ciasta utworzyły jego bok. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Brzegi schłodzonego ciasto posmaruj pozostałym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piecz, aż się zarumieni (ok. 15 minut).
Budyń ugotuj używając mniejszej niż podano na opakowaniu ilości mleka (ok. 2/3). Przełóż na podpieczone ciasto.
Gdy wystygnie, wyłóż na budyń umyte owoce.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama