Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki ketchupu, np. Kotlin Łagodny
  • 250 g tłustego twarogu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • łyżka śmietany
  • pół czerwonej papryki

Dodatkowo:

  • ketchup na nos Rudolfa, np. Kotlin Łagodny
  • 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
  • ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
  • precelki na rogi Rudolfa
  • odrobina masła i bułki tartej do foremek

  1. Mąkę zmieszaj z solą.
  2. Posiekaj ją z masłem, po czym rozetrzyj palcami, tworząc drobną kruszonkę.
  3. Dodaj wodę, śmietanę, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schłódź je w lodówce.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  5. Ciasto podziel na 10 części.
  6. Foremki na tartaletki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  7. Wyłóż foremki ciastem i schłódź przez 15 minut.
  8. Twarożek zmieszaj ze śmietaną, ketchupem, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami.
  9. Nałóż do foremek wyłożonych ciastem i piecz około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione.
  10. Odstaw na kratkę do ostudzenia.
  11. Każdą tartaletkę posmaruj kremowym twarożkiem i ozdób, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu nos, a z ziarenek pieprzu oczy.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na podwieczorki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama