Kruche tartaletki z twarożkiem
Tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem w kształcie renifera Rudolfa to świetne danie na mikołajkowe popołudnie. Oto przepis na domowe pyszne tartaletki.
- mat. pras. Kotlin
Opublikowano: czwartek, 30 listopada 2017 11:05
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 230 g mąki pszennej
- 100 g masła
- łyżka śmietany
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 łyżki ketchupu, np. Kotlin Łagodny
- 250 g tłustego twarogu
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- łyżka śmietany
- pół czerwonej papryki
Dodatkowo:
- ketchup na nos Rudolfa, np. Kotlin Łagodny
- 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
- ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
- precelki na rogi Rudolfa
- odrobina masła i bułki tartej do foremek
- Mąkę zmieszaj z solą.
- Posiekaj ją z masłem, po czym rozetrzyj palcami, tworząc drobną kruszonkę.
- Dodaj wodę, śmietanę, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schłódź je w lodówce.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Ciasto podziel na 10 części.
- Foremki na tartaletki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
- Wyłóż foremki ciastem i schłódź przez 15 minut.
- Twarożek zmieszaj ze śmietaną, ketchupem, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami.
- Nałóż do foremek wyłożonych ciastem i piecz około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione.
- Odstaw na kratkę do ostudzenia.
- Każdą tartaletkę posmaruj kremowym twarożkiem i ozdób, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu nos, a z ziarenek pieprzu oczy.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na podwieczorki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama