Reklama
  • 1/2 szklanki soczewicy (może być czerwona)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 3 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
  • łyżeczka pasty miso
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól morska
  • majeranek
  • pieprz

Reklama

Soczewicę zalej wodą, opłucz, gotuj razem z opłukaną kaszą w czterech szklankach wody na wolnym ogniu ok. 40 minut. 10 minut przez końcem gotowania dodaj miso, pokrojone drobno ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce, pora drobno pokrój. Uduś je na oliwie. Dodaj do soczewicy ugotowanej z kaszą i gotuj przez około 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Uzupełnij gorącą wodą do około litra. Dodaj przyprawy, posyp posiekaną natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama