Krupnik z soczewicy
Poznaj przepis na pyszny krupnik z soczewicy.
- "Twoje dziecko"
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:57
Reklama
- 1/2 szklanki soczewicy (może być czerwona)
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- cebula
- 3 ziemniaki
- ząbek czosnku
- kawałek pora
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
- łyżeczka pasty miso
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól morska
- majeranek
- pieprz
Reklama
Soczewicę zalej wodą, opłucz, gotuj razem z opłukaną kaszą w czterech szklankach wody na wolnym ogniu ok. 40 minut. 10 minut przez końcem gotowania dodaj miso, pokrojone drobno ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce, pora drobno pokrój. Uduś je na oliwie. Dodaj do soczewicy ugotowanej z kaszą i gotuj przez około 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Uzupełnij gorącą wodą do około litra. Dodaj przyprawy, posyp posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama