Reklama

Reklama
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki sosu sojowego

sos słodko kwaśny:

  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • chili
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • cukier

Kurczaka pokrój na nieduże kawałki. Polej sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
Następnie mięso odcedź, posyp słodką papryką i smaż na gorącym oleju.
Na sos paprykę i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Ananasa osącz z syropu i pokrój.
Wymieszaj w naczyniu syrop ananasowy, koncentrat, ocet winny, chilli (ilość zależy od tego, czy chcemy mieć bardzo ostry czy łagodny sos) i wlej na patelnię z warzywami.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj ananasa, wymieszaj z kurczakiem. Podawaj z ryżem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z drobiu dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama