Kurczak z makaronem, fasolką, groszkiem i pomarańczą
Kurczak z makaronem, fasolką i groszkiem to świetne danie nadające się do zabrania w podróż
- 400 g makaronu Lubella Pełne Ziarno pióra
- 2 piersi z kurczaka
- szklanka mrożonego groszku
- szklanka mrożonej zielonej fasolki
- 2 pomarańcze
- olej
- szczypiorek
- sól, pieprz
- suszone oregano
- 2 łyżki masła
Makaron gotujemy i hartujemy zimną wodą.
Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube można je dopiec w piekarniku.
Ocieramy skórkę z jednej pomarańczy. Pomarańcze obieramy nożem i wycinamy segmenty miąższu. Błony wyciskamy z reszty soku.
Groszek i fasolkę gotujemy i hartujemy zimną wodą, by nie straciły koloru.
Makaron mieszamy z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy siekanym szczypiorkiem. Na sałatce układamy plastry piersi z kurczaka.
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem
Polecamy: Zielone spaghetti