Reklama
  • 250 g ryżu długoziarnistego,
  • 2 filety z piersi kurczaka - QAFP,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g obranych migdałów,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 1 cytryna,
  • oliwa z oliwek.

Reklama

Do pół litra gorącej wody wrzuć mięso kurczaka i ugotuj z odrobiną soku cytrynowego. Wyjmij mięso, pokrój w drobną kostkę, zachowaj wywar z gotowania. Obsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę, dodaj pokrojone jabłko bez skórki i ryż, trzymaj na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj rodzynki i migdały, wlej wywar i uzupełnij gorącą wodą, tak aby płyn stanowił dwa i pół objętości ryżu. Gotuj przez 10 minut na silnym ogniu, dodaj kawałeczki kurczaka, przypraw solą i potrzymaj na wolnym ogniu kolejne 10 minut.

Reklama
Reklama
Reklama