Reklama
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub polędwiczka)
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • pół selera
  • 2 ziemniaki
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • sól, pieprz
  • 7 szklanek wody
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła

Mięso umyj, pokrój w paseczki. Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i pokrój. Mięso i pokrojone warzywa włóż do garnka i zalej 6 szklankami wody. Gotuj około 30 minut, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotuj do miękkości. Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Lekko dopraw do smaku solą morską i pieprzem. Kaszę sparz i zalej szklanką wody, dodaj łyżeczkę masła i odrobinę soli. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Już na talerzu możesz do zupy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Kaszę podaj na osobnym talerzyku – możesz posypać ją posiekaną natką.

Reklama

Polecamy przepis: rolada z kaszą jaglaną

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama