Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Lasagne z curry
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: piątek, 25 sierpnia 2017 13:46
Reklama
Reklama
- 1/2 opakowania makaronu lasagne, np. Lubella
- 300 g mozarelli
- 1 bakłażan
- 1 duża cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- pęczek kolendry
- 1 puszka pomidorów krojonych, np. Łowicz
- 2 puszki mleka kokosowego
- olej rzepakowy
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki curry w proszku
- 3 łyżki mąki, np. Lubella
- sól i pieprz do smaku
- Cebulę i imbir drobno posiekaj.
- Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory.
- Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez 5-7 minut z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego.
- Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.
- Masło przesmaż z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli.
- Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut, żeby ser się przyrumienił.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z makaronem dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama