Reklama

Reklama
  • 1/2 opakowania makaronu lasagne, np. Lubella
  • 300 g mozarelli
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • pęczek kolendry
  • 1 puszka pomidorów krojonych, np. Łowicz
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki curry w proszku
  • 3 łyżki mąki, np. Lubella
  • sól i pieprz do smaku

  1. Cebulę i imbir drobno posiekaj.
  2. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory.
  3. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez 5-7 minut z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego.
  4. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.
  5. Masło przesmaż z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli.
  7. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut, żeby ser się przyrumienił.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z makaronem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama