Reklama

Reklama
  • 50 dag mięsa mielonego
  • posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • 40 dag pomidorów z puszki i koncentrat pomidorowy
  • 20 dag płatów makaronu
  • 10 dag żółtego tartego sera

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • bazylia i oregano
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut.
Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu. Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
Lazanię piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z makaronem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama