Lasagne z mięsem
Proste w wykonaniu danie, a bardzo efektowne i przypominające smak włoskiej kuchni skąpanej w słońcu. Lasagne to świetny pomysł na obiad już dla 1,5 rocznego malucha!
- Edipresse
- 50 dag mięsa mielonego
- posiekana cebula
- ząbek czosnku
- 40 dag pomidorów z puszki i koncentrat pomidorowy
- 20 dag płatów makaronu
- 10 dag żółtego tartego sera
sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- bazylia i oregano
- sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut.
Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu. Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
Lazanię piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
Zobacz więcej przepisów z makaronem dla dziecka