Reklama
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)

  1. Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
  3. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników.
  4. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
  5. Piecz 45 minut w 180 stopniach C.
  6. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na pyszne ciasta dla dzieci.

Reklama
Reklama
Reklama