Reklama

Reklama
  • 4 jajka (zamiast jajek kurzych możesz dodać 15–16 przepiórczych)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (mąki i cukru w sumie tyle, ile ważą jajka)
  • odrobina laski wanilii
  • 2–3 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • gruszka
  • tłuszcz i mąka kukurydziana do wysypania formy

1. Jajka umyj, sparz i oddziel białka od żółtek.
2. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie dodaj do nich połowę ilości cukru i dalej ubijaj.
3. Żółtka utrzyj do białości wraz z resztą cukru (ucieraj do momentu, gdy nie będzie już czuć cukru, a masa stanie się bardzo puszysta).
4. Pianę wymieszaj z utartą masą jajeczną.
5. Delikatnie mieszając, o jednej łyżce dodawaj mąkę.
6. Tak przygotowane ciasto wylej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą blaszki.
7. Gruszkę umyj i obierz ze skórki.
8. Pokrój ją w cienkie plasterki, skrop lekko sokiem z cytryny, aby nie ściemniała, i połóż na wierzchu ciasta.
9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 30 minut.

Porcja: niewielki kawałek ciasta

Reklama

Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych

Reklama
Reklama
Reklama