Leniwe z masłem i bułeczką
Wypróbuj przepis na leniwe kluski - pomysł na deser dla dwulatka.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 10 kwietnia 2013 11:18
Reklama
Reklama
- 200 g sera białego półtłustego
- jajko
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
- szczypta soli
Oddziel białko od żółtka. Do białka dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Ser zmiel. Dodaj żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka. Wyrób gładkie ciasto (w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Z ciasta uformuj wałeczek o szerokości ok. 1 cm. Nożem odkrajaj niewielkie kawałki. Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. dwie minuty, aż wypłyną. Masło roztop w rondelku, dodaj bułkę, chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Polej ułożone na talerzyku kluseczki.
Reklama
Nasza rada: To bardzo dobry pomysł na przemycenie białego sera do menu malca. Leniwe można też podawać z samym masłem. Świetne są z cynamonem polane śmietaną i posypane rodzynkami (dla dziecka po 2. roku życia).
Reklama
Reklama
Reklama