Reklama

Reklama
  • 200 g sera białego półtłustego
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Oddziel białko od żółtka. Do białka dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Ser zmiel. Dodaj żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka. Wyrób gładkie ciasto (w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Z ciasta uformuj wałeczek o szerokości ok. 1 cm. Nożem odkrajaj niewielkie kawałki. Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. dwie minuty, aż wypłyną. Masło roztop w rondelku, dodaj bułkę, chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Polej ułożone na talerzyku kluseczki.

Reklama

Nasza rada: To bardzo dobry pomysł na przemycenie białego sera do menu malca. Leniwe można też podawać z samym masłem. Świetne są z cynamonem polane śmietaną i posypane rodzynkami (dla dziecka po 2. roku życia).

Reklama
Reklama
Reklama