Lód z arbuza i limonki
W sezonie świeży arbuz sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. To przepis na łatwy do zrobienia letni lodowy rarytas.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: poniedziałek, 26 czerwca 2017 13:49
Reklama
Reklama
- 2 szklanki arbuza oczyszczonego z pestek i pokrojonego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka otartej skórki z jednej limonki
- Do miksera włóż miąższ arbuza, wlej sok z limonki i dodaj otartą skórkę, dokładnie zmiksuj. Jeśli zależy ci na idealnie gładkiej konsystencji, przecedź masę przez gęste sitko do miski, resztki wyrzuć (ale lepiej nie przecedzać).
- Za pomocą lejka lub pompki napełnij woreczki. Zamknij i zamrażaj 3–4 godziny.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama