Lód z arbuza i limonki
W sezonie świeży arbuz sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. To przepis na łatwy do zrobienia letni lodowy rarytas.
![lody arbuzowe Watermelon-Lime.jpg](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgFDwRWZ-6c4beea.jpg?quality=90&resize=980,654)
- mat. pras. Zdrowe Lody
Data publikacji: poniedziałek, 26 czerwca 2017 13:49
Reklama
- 2 szklanki arbuza oczyszczonego z pestek i pokrojonego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka otartej skórki z jednej limonki
- Do miksera włóż miąższ arbuza, wlej sok z limonki i dodaj otartą skórkę, dokładnie zmiksuj. Jeśli zależy ci na idealnie gładkiej konsystencji, przecedź masę przez gęste sitko do miski, resztki wyrzuć (ale lepiej nie przecedzać).
- Za pomocą lejka lub pompki napełnij woreczki. Zamknij i zamrażaj 3–4 godziny.
![imgor5zAM-54fb096](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgor5zAM-54fb096.jpg?quality=90&fit=700,982)
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama