Lody ananasowo-miętowe
Ten rodzaj lodów nazywany jest slushie. Szybko się je robi, bo powstają z zamrożonych owoców. Spróbuj zrobić ananasowo miętowe slushie.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: wtorek, 23 maja 2017 11:03
Reklama
Reklama
- 1 szklanka śmietanki kokosowej (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
- 1 szklanki poszatkowanych liści mięty i dodatkowo gałązka mięty do dekoracji
- 1 szklanka mrożonych kawałków ananasa
- 1 szklanka kostek lodu
- Schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego, nie poruszając jej, tak by śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Ostrożnie otwieramy puszkę i łyżką zbieramy śmietankę (pozostałą wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).
- Wyciskamy sok pomarańczowy do szklanej miarki. Wrzucamy poszatkowane liście mięty, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
- Podczas gdy sok naciąga miętowym aromatem, wkładamy do miksera kawałki ananasa, wlewamy śmietankę kokosową, wrzucamy kostki lodu i miksujemy na wysokich obrotach, aż płyn się spieni i dokładnie zmiesza. Odcedzamy liście mięty od soku pomarańczowego, wlewamy sok do miksera i znów miksujemy do połączenia się składników.
- Wlewamy do dwóch oszronionych szklanek i ozdabiamy gałązkami mięty.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama