Reklama

Reklama
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
  • 1 szklanki poszatkowanych liści mięty i dodatkowo gałązka mięty do dekoracji
  • 1 szklanka mrożonych kawałków ananasa
  • 1 szklanka kostek lodu

  1. Schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego, nie poruszając jej, tak by śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Ostrożnie otwieramy puszkę i łyżką zbieramy śmietankę (pozostałą wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).
  2. Wyciskamy sok pomarańczowy do szklanej miarki. Wrzucamy poszatkowane liście mięty, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
  3. Podczas gdy sok naciąga miętowym aromatem, wkładamy do miksera kawałki ananasa, wlewamy śmietankę kokosową, wrzucamy kostki lodu i miksujemy na wysokich obrotach, aż płyn się spieni i dokładnie zmiesza. Odcedzamy liście mięty od soku pomarańczowego, wlewamy sok do miksera i znów miksujemy do połączenia się składników.
  4. Wlewamy do dwóch oszronionych szklanek i ozdabiamy gałązkami mięty.
mat. pras.

Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak

Reklama

Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama