Reklama

Reklama
  • 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
  • 3 łyżki pasty tahini, np. Jasmeen
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ⅛ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli morskiej

  1. Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku.
  2. Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj.
  3. Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu.
  4. Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.

Nasza rada! Lody bananowe dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać do schłodzonych misek.
Uwaga! Sezam jest silnym alergenem. Należ być ostrożnym, bo pasta sezamowa (tahini) może uczulać.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na domowe lody nie tylko dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama