Lody bananowo-chałwowe
Lody bananowo-chałwowe można zrobić bardzo szybko, jeśli tylko nie zapomnisz o włożeniu bananów do zamrażarki na noc. Oto pyszny i szybki deser dla całej rodziny.

- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: piątek, 27 lipca 2018 14:03
Reklama
Reklama
- 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
- 3 łyżki pasty tahini, np. Jasmeen
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ⅛ łyżeczki kardamonu
- szczypta soli morskiej
- Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku.
- Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj.
- Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu.
- Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.
Nasza rada! Lody bananowe dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać do schłodzonych misek.
Uwaga! Sezam jest silnym alergenem. Należ być ostrożnym, bo pasta sezamowa (tahini) może uczulać.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na domowe lody nie tylko dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Rodzina
Bananowe dziecko, czyli kto? Po czym poznać bananowego chłopaka i bananową dziewczynę w XXI wieku?
Luiza Słuszniak
Newsy
„Moja Hania ma 9 lat, a już teraz chodzi sama na lody. Samodzielności trzeba dzieci nauczyć” [list do redakcji]
redakcjamamotoja
Newsy
„Nie wpuścili mnie z dziećmi do modnej kawiarni, zostały nam lody z taniej budki. Przez ‘strefy bez dzieci’ czuję się jak wyrzutek” [LIST DO REDAKCJI]
redakcjamamotoja
Luiza Słuszniak
Przepisy
Placuszki bananowe dla dzieci i niemowląt – ekspresowe przepisy: z jogurtem, bez jaj i mleka
Ewa Janczak-Cwil
Aleksandra Sobieraj
Aleksandra Sobieraj
Ewa Janczak-Cwil
sylwiaarlak
Magdalena Drab