Lody Czarny Las z wiśniami
Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni. Jeśli pozostaniemy wierni podstawowym smakom i użyjemy najwyższej jakości składników, zwłaszcza ciemnych słodkich wiśni zagotowanych w aromatycznym kompocie, otrzymamy wspaniałe, kremowe lody.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: wtorek, 23 maja 2017 12:29
Reklama
Reklama
- 400-gramowa puszka pełnego mleka kokosowego
- ¹/³ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- ½ szklanki i 2 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
- 1 łyżka czystego ekstraktu wanilii
- 2 szklanki ciemnych słodkich wiśni drylowanych i pokrojonych
- 1 łyżka wody
- Masa czekoladowa: do małego rondelka wlewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy kakao i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
- Masa waniliowa: do małego rondelka wlewamy pozostałe mleko kokosowe z wanilią i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
- Wiśnie: do rondelka wkładamy wiśnie, dodajemy wodę i pozostałe 2 łyżki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie mieszając, gotujemy 3–5 minut, aż wiśnie zmiękną i zaczną puszczać sok. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
- Napełniamy foremki w następującej kolejności: wiśnie, masa waniliowa, masa czekoladowa. Po napełnieniu foremek delikatnie mieszamy masy patyczkiem do szaszłyków, ale uważamy, żeby ich całkowicie nie wymieszać. Jeśli chcemy otrzymać paski (jak na zdjęciu), zamrażamy każdą warstwę osobno przez 30 minut.
- Wsuwamy patyczki i mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama