Lody na patyku
Przepis na owocowe lody na patyku.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 14:55
Reklama
Reklama
- 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
- 100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
- 125 g zmrożonych lub świeżych truskawek
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok. 60 ml)
1. Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.
Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin oczekiwania
Rada: Zamiast truskawek można wykorzystać maliny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 68,8 kcal / 285 kJ
Białko: 0,3 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 16,7 g
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama