Reklama

Reklama
  • 100 g żurawiny amerykańskiej
  • 225 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 1/2 opakowania „Frucht Eis Zauber“ (125 g) firmy Diamant (proszek do robienia lodów)
  • 2 laski wanilii
  • 200 g bitej śmietany
  • 600 ml mleka
  • 1-2 łodyżki mięty

1. Żurawinę zagotować razem z sokiem z żurawiny amerykańskiej, przetrzeć i przecedzić przez sitko. Następnie pozostawić do ostygnięcia.

2. Ucierać „Frucht Eis Zauber“ z powstałym wywarem z żurawiny amerykańskiej, aż do momentu otrzymania delikatnej kremowej piany. Masę pozostawić w zamrażarce na 5 godzin.

3. Zetrzeć laskę wanilii. Zagotować razem laskę wanilii, jej miąższ, cukier, bitą śmietanę o mleko. Przelać waniliową śmietanę przez drobne sitko i pozostawić do schłodzenia w lodówce.

4. Łyżką do lodów uformować kulki, a następnie umieścić je w pucharku. Polać śmietaną waniliową i przybrać listkami mięty.

Czas przygotowania: 30 minut + 5 godzin oczekiwania na zmrożenie masy

Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 550,4 kcal / 2303 kJ
Białko: 9,8 g
Tłuszcz: 21,1 g
Węglowodany: 82,1 g

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama