Reklama
  • 4 dzwonka łososia
  • sól, pieprz (ewentualnie łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat)
  • 500 g bobu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, a następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku. Dzwonka łososia oprósz lekko pieprzem i solą (ewentualnie przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu). Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonka łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową. Piecz piekarniku w nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z ryb

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama