Łosoś pieczony w folii
Łososia pieczonego w folii możesz podać nawet małemu dziecku - najważniejsze, by dobrze obrać go z ości. Na święta dobrze zastąpi karpia, który jest bardziej ościsty. Zobacz przepis na pysznego łososia pieczonego w folii.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Knorr
- 4 dzwonka łososia
- sól, pieprz (ewentualnie łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat)
- 500 g bobu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, a następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku. Dzwonka łososia oprósz lekko pieprzem i solą (ewentualnie przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu). Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonka łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową. Piecz piekarniku w nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.
Zobacz też inne przepisy na dania z ryb