Reklama

Reklama
  • 200 g makaronu Conchiglie Rigate (muszelki)
  • 1 bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 3 duże pomidory (bez skórki)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • pietruszka, parmezan (do dekoracji)

Pokrój w plastry bakłażana i usmaż go na niewielkiej ilości oliwy (aż się zarumieni). Dosól go do smaku. Po usmażeniu przełóż go na ręcznik papierowy.
Pokrój cebulę i paprykę, lekko podgrzej je na patelni. Dorzuć cienko posiekany seler naciowy, pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przypraw do smaku. Następnie wlej śmietankę i podgrzej ją do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec na patelnię dodaj ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszaj.
Potrawę możesz podawać z parmezanem i pietruszką.

Źródło: materiały prasowe Malma

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama