Reklama

Reklama
  • makaron świderki
  • jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
  • 100 g twardego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
  • 100 g mascarpone
  • sól, pieprz
  • olej

50 g jarmużu usmaż w głębokim oleju, by powstały chipsy następnie osącz je na papierowym ręczniku i posyp solą.
Do miski miksera przełóż pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksuj powoli, dolewając olej aż powstanie gładka masa.
Makaron ugotuj według zaleceń producenta.
Na patelnię wylej 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz serek mascarpone. Gdy serek się rozpuści, dodaj pesto z jarmużu i całość wymieszaj z makaronem .
Makaron wyłóż na ogrzany talerz i udekoruj płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.

Zobacz inne przepisy na dania z pesto

Reklama

Przepis przygotowany przez Piotra Ceranowicza, eksperta kampanii "Zboże smakuje i inspiruje"

Reklama
Reklama
Reklama