Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone
Lubisz makaron z pesto? Wypróbuj nasz przepis na pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone. To danie zasmakuje całej rodzinie.
- makaron świderki
- jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
- 100 g twardego sera typu parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
- 100 g mascarpone
- sól, pieprz
- olej
50 g jarmużu usmaż w głębokim oleju, by powstały chipsy następnie osącz je na papierowym ręczniku i posyp solą.
Do miski miksera przełóż pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksuj powoli, dolewając olej aż powstanie gładka masa.
Makaron ugotuj według zaleceń producenta.
Na patelnię wylej 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz serek mascarpone. Gdy serek się rozpuści, dodaj pesto z jarmużu i całość wymieszaj z makaronem .
Makaron wyłóż na ogrzany talerz i udekoruj płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.
Zobacz inne przepisy na dania z pesto
Przepis przygotowany przez Piotra Ceranowicza, eksperta kampanii "Zboże smakuje i inspiruje"