Reklama

Reklama
  • 2 szklanki ciecierzycy gotowanej, np. Jasmeen
  • 100 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść listów roszponki
  • olej
  • sól i pieprz

  1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki czosnek, odcedzoną cieciorkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
  3. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Dodawaj posiekaną natkę pietruszki i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. W tym samym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a gotowy wrzuć na patelnię.
  6. Całość posyp kardamonem i smaż jeszcze przez 4 minuty.
  7. Po tym czasie potrawę wyłóż na talerze i udekoruj listkami roszponki.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama