Makaron z cieciorką i kardamonem
Szybki do przygotowania i jaki pożywny! Dania z makaronem są szybkie do przygotowania, a dodatek cieciorki sprawia, że są bardziej odżywcze i sycące.
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: piątek, 20 października 2017 14:13
Reklama
Reklama
- 2 szklanki ciecierzycy gotowanej, np. Jasmeen
- 100 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 8 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść listów roszponki
- olej
- sól i pieprz
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki czosnek, odcedzoną cieciorkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
- Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dodawaj posiekaną natkę pietruszki i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
- W tym samym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a gotowy wrzuć na patelnię.
- Całość posyp kardamonem i smaż jeszcze przez 4 minuty.
- Po tym czasie potrawę wyłóż na talerze i udekoruj listkami roszponki.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama