Makaron z cukinią i bakłażanem
Lubisz cukinię i bakłażana? Szukasz oryginalnego przepisu na danie z makaronem? Wypróbuj nasz przepis na makaron z cukinią i bakłażanem.
Zasmakuje nawet największym niejadkom.
- 350 g makaronu pióra
- 300 g bakłażana
- 300 g cukinii
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g dojrzałych pomidorów
- pęczek bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprze
Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.
Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.
Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.
Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem