Reklama

Reklama
  • 350 g makaronu pióra
  • 300 g bakłażana
  • 300 g cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprze

Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.

Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.

Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.

Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama