Reklama
  • 120 g makaronu świdry, np. Lubella
  • 140 g dyni
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • szczypta soli, pieprzu do smaku
  • 2 łyżki prażonego słonecznika do posypania

  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź.
  2. Kawałki dyni dopraw szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skrop łyżką oliwy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  3. Piecz przez 30 minut, a 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodaj zwinięte plastry szynki.
  4. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokrój.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem.
  6. Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połącz i polej sosem sałatkę.
  7. Posyp prażonymi ziarnami słonecznika.
Reklama

Zobacz też inne łatwe przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama