Makaronowa sałatka z awokado, dynią i szynką
Makaronowa sałatka z awokado, dynią i szynką to idealne danie na każdą porę roku. Makaron w wersji na zimno to także świetne danie do szkoły lub pracy. I spokojnie można je przechować do następnego dnia.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: poniedziałek, 13 stycznia 2020 13:29
Reklama
Reklama
- 120 g makaronu świdry, np. Lubella
- 140 g dyni
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- szczypta soli, pieprzu do smaku
- 2 łyżki prażonego słonecznika do posypania
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź.
- Kawałki dyni dopraw szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skrop łyżką oliwy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piecz przez 30 minut, a 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodaj zwinięte plastry szynki.
- Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokrój.
- Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem.
- Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połącz i polej sosem sałatkę.
- Posyp prażonymi ziarnami słonecznika.
Reklama
Zobacz też inne łatwe przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama