Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami to idealna propozycja ciasta na świąteczne przyjęcie, ale nie tylko. Mak i jabłko to niezwykle smaczne połączenie. Wypróbuj przepis na makowiec z jabłkami.
- Doprawione fantazją
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3/4 kostki margaryny (lub kostka masła)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 50 dag maku
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 20 dag cukru pudru
- szklanka bakalii
Masa z jabłek:
- 6 jabłek
- cynamon
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na około 30 min.
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby odciśnij nadmiar soku. Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.
Przełożenie: ciasto z lodówki - masa makowa - jabłka - beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
Całość piecz w temp 200ºC przez godzinę.
Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci
Przepis nadesłano na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez Doprawione fantazją.