Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny (lub kostka masła)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 50 dag maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag cukru pudru
  • szklanka bakalii

Masa z jabłek:

  • 6 jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru

Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na około 30 min.
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby odciśnij nadmiar soku. Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.
Przełożenie: ciasto z lodówki - masa makowa - jabłka - beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
Całość piecz w temp 200ºC przez godzinę.

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci

Reklama

Przepis nadesłano na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez Doprawione fantazją.

Reklama
Reklama
Reklama