Marmolada z porzeczek i agrestu
Marmolada z porzeczek i agrestu - przepis dla dzieci.
![dżem, marmolada, powidła, agrest dżem, marmolada, powidła, agrest](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgg9wkER-ad3e66f.jpg?quality=90&resize=980,654)
Data publikacji: wtorek, 10 grudnia 2013 12:09
Reklama
- 2 kg agrestu
- 2 kg czarnych lub czerwonych porzeczek
- 2 kg cukru
- 2 litry wody
Owoce oczyść i umyj w gorącej wodzie. Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem cukru i zalej nią owoce w głębokiej patelni lub płaskim garnku. Smaż na bardzo małym ogniu (ok. 4 godzin) aż do momentu odparowania 1/3 początkowej objętości. Przetrzyj przez sito i zagotuj. Gorącą marmoladę nałóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj ok. 10 minut w piekarniku lub gotując w garnku.
Reklama
Jak podawać: Porzeczkowo-agrestowa marmolada jest znakomitym dodatkiem do naleśników, placuszków czy kanapek z białym serem. Nadaje się też na główny składnik glazury do dziczyzny lub drobiu.
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama