Marmolada z porzeczek i agrestu
Marmolada z porzeczek i agrestu - przepis dla dzieci.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 12:09
Reklama
Reklama
- 2 kg agrestu
- 2 kg czarnych lub czerwonych porzeczek
- 2 kg cukru
- 2 litry wody
Owoce oczyść i umyj w gorącej wodzie. Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem cukru i zalej nią owoce w głębokiej patelni lub płaskim garnku. Smaż na bardzo małym ogniu (ok. 4 godzin) aż do momentu odparowania 1/3 początkowej objętości. Przetrzyj przez sito i zagotuj. Gorącą marmoladę nałóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj ok. 10 minut w piekarniku lub gotując w garnku.
Reklama
Jak podawać: Porzeczkowo-agrestowa marmolada jest znakomitym dodatkiem do naleśników, placuszków czy kanapek z białym serem. Nadaje się też na główny składnik glazury do dziczyzny lub drobiu.
Reklama
Reklama
Reklama