Reklama

Reklama
  • 2 kg agrestu
  • 2 kg czarnych lub czerwonych porzeczek
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody

Owoce oczyść i umyj w gorącej wodzie. Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem cukru i zalej nią owoce w głębokiej patelni lub płaskim garnku. Smaż na bardzo małym ogniu (ok. 4 godzin) aż do momentu odparowania 1/3 początkowej objętości. Przetrzyj przez sito i zagotuj. Gorącą marmoladę nałóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj ok. 10 minut w piekarniku lub gotując w garnku.

Reklama

Jak podawać: Porzeczkowo-agrestowa marmolada jest znakomitym dodatkiem do naleśników, placuszków czy kanapek z białym serem. Nadaje się też na główny składnik glazury do dziczyzny lub drobiu.

Reklama
Reklama
Reklama