Reklama

Reklama
  • 1/2 kg suszonych moreli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kg uprażonych płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ewentualnie łyżka nasionek sezamu
  • zimna woda

Reklama

Płatki owsiane prażyć przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku (uważając, aby się nie przypaliły). Morele i rodzynki umyć gorącą wodą, zalać wodą tak, aby owoce były przykryte. Gotować z dodatkiem cynamonu do miękkości. Przestudzić i zmiksować, dosypując płatki tak, aby powstała gęsta masa. Dodać pozostałe składniki. Płaską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować cienką warstwą masę. Wstawić na około 10 minut do piecyka o temp około 120oC. Podzielić nożem na niewielkie prostokąty i zostawić na kilka godzin.

Reklama
Reklama
Reklama