Marmoladki bakaliowo-owsiane
Wypróbuj przepis na marmoladki bakaliowo-owsiane
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 16:46
Reklama
Reklama
- 1/2 kg suszonych moreli
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kg uprażonych płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- ewentualnie łyżka nasionek sezamu
- zimna woda
Reklama
Płatki owsiane prażyć przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku (uważając, aby się nie przypaliły). Morele i rodzynki umyć gorącą wodą, zalać wodą tak, aby owoce były przykryte. Gotować z dodatkiem cynamonu do miękkości. Przestudzić i zmiksować, dosypując płatki tak, aby powstała gęsta masa. Dodać pozostałe składniki. Płaską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować cienką warstwą masę. Wstawić na około 10 minut do piecyka o temp około 120oC. Podzielić nożem na niewielkie prostokąty i zostawić na kilka godzin.
Reklama
Reklama
Reklama