Marmoladki bakaliowo-owsiane
Na Wielkanoc zdrowe słodkości zamiast mazurka dla maluszka.
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: środa, 2 kwietnia 2014 12:31
Reklama
Reklama
- 1/2 kg suszonych moreli
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kg uprażonych płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- ewentualnie łyżka nasionek sezamu
- zimna woda
Płatki owsiane praż przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku (uważając, aby się nie przypaliły). Morele i rodzynki umyj w gorącej wodzie, zalej wodą tak, aby owoce były przykryte. Gotuj z dodatkiem cynamonu do miękkości. Przestudź i zmiksuj, dosypując płatki tak, aby powstała gęsta masa. Dodaj pozostałe składniki. Płaską foremkę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj cienką warstwą masy. Wstawić na około 10 minut do piecyka o temperaturze około 120oC. Podziel ciasto nożem na niewielkie prostokąty i zostaw na kilka godzin.
Reklama
Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Reklama
Reklama
Reklama