Reklama

Reklama
  • 1/2 kg suszonych moreli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kg uprażonych płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ewentualnie łyżka nasionek sezamu
  • zimna woda

Płatki owsiane praż przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku (uważając, aby się nie przypaliły). Morele i rodzynki umyj w gorącej wodzie, zalej wodą tak, aby owoce były przykryte. Gotuj z dodatkiem cynamonu do miękkości. Przestudź i zmiksuj, dosypując płatki tak, aby powstała gęsta masa. Dodaj pozostałe składniki. Płaską foremkę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj cienką warstwą masy. Wstawić na około 10 minut do piecyka o temperaturze około 120oC. Podziel ciasto nożem na niewielkie prostokąty i zostaw na kilka godzin.

Reklama

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama