Mazurek bakaliowy
Wielkanocny mazurek pełen bakalii i polany czekoladą to tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Polecamy go nie tylko od święta!

Opublikowano: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 12:40
Reklama
Reklama
- 200 g mąki pszennej
- 100 g maki ziemniaczanej
- jajko
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 300 g bakalii: suszone śliwki, morele, żurawina, orzechy włoskie, laskowe
- 4 łyżki dżemu
- opcjonalnie: tabliczka gorzkiej czekolady
Mąki, jajko, cukier, sól i masło posiekaj nożem, szybko zagnieć ciasto, wyłóż formę i włóż do lodówki na min. 30 minut. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Upieczony spód przestudź, posmaruj dżemem, posyp posiekanymi bakaliami. Możesz polać roztopioną czekoladą.
Reklama
Polecamy przepis: Mazurek kajmakowy
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Święta i uroczystości
Hymn Polski dla dzieci. Pełny tekst Mazurka Dąbrowskiego w oryginale miał aż 6 zwrotek
Ewa Janczak-Cwil, Magdalena Drab
Ewa Janczak-Cwil
Żywienie
Ciasta wielkanocne dla dzieci [PRZEPISY na babki, mazurki, sernik i inne wypieki dla dzieci]
Aleksandra Sobieraj
Święta i uroczystości
Potrawy wielkanocne dla dzieci: 5 przepisów na świąteczne śniadanie, przekąski i inne dania
redakcjamamotoja
Święta i uroczystości
Najlepsze piosenki wielkanocne: dzieci je kochają, a rodzice nucą w nieskończoność
Maria Kaczyńska-Żandarowska, Luiza Słuszniak