Mazurek bakaliowy
Wielkanocny mazurek pełen bakalii i polany czekoladą to tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Polecamy go nie tylko od święta!
Opublikowano: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 12:40
Reklama
Reklama
- 200 g mąki pszennej
- 100 g maki ziemniaczanej
- jajko
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 300 g bakalii: suszone śliwki, morele, żurawina, orzechy włoskie, laskowe
- 4 łyżki dżemu
- opcjonalnie: tabliczka gorzkiej czekolady
Mąki, jajko, cukier, sól i masło posiekaj nożem, szybko zagnieć ciasto, wyłóż formę i włóż do lodówki na min. 30 minut. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Upieczony spód przestudź, posmaruj dżemem, posyp posiekanymi bakaliami. Możesz polać roztopioną czekoladą.
Reklama
Polecamy przepis: Mazurek kajmakowy
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama