Masa kajmakowa:

Reklama
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kg cukru

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • trochę cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia

Jak przygotować masę kajmakową?

Mleko wlej do szerokiego rondelka, dodaj cukier. Gotuj kajmak na małym ogniu nawet do 4 godzin, aż stanie się brązowy i gęsty, a kropelka upuszczona na spodeczek będzie zastygać.

Zobacz także

Jak przygotować kruche ciasto?

Mąkę, cukier puder, margarynę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj żółtka. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wyjmij na blat i zagnieć. Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj kwadratową lub prostokątną formę i wyłóż ją kruchym ciastem, robiąc na brzegach rant. Poprzekłuwaj ciasto widelcem oraz przyklep widelcem rant ciasta. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Kiedy będzie miało złoty kolor, wyjmij z piekarnika i ostudź. Na ostudzonym cieście rozsmaruj kajmak. Udekoruj mazurka płatkami migdałów, rodzynkami, skórką pomarańczową. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na mazurki

Reklama
Reklama
Reklama